I dah dapat tagline giler powerrrr…

#TipArtist ^_^
.
Bisnes berkaitan dengan seller n professsional seller? 
+ Seller = Dia fikir nak jual barang sahaja.
+ Professional seller = Fikir nak bantu selesaikan masalah orang.
.
For sure semua orang nak jadi professional seller right? 
+ Tempat kita meriah > Banyak like n comment. 
+ Also win-win > client happy dapat apa yang dia nak. 
.
Ok, sekarang you all tekan View Ass … 
Lihat dengan teliti, analisis apa yang u nampak pada wall sendiri. ^_^
.
Scroll sampai bawah, sebawah-bawahnya. 
Fakir benda ni.. 
+ Apa yang aku fikir bila baca semua ini?
+ Apa yang aku rasa bila baca semua ini?
.
Q: Kenapa tempat (fb wall) you all tak meriah? 
A: FB adalah subjek. ^_^
Sebenarnya bukan FB tu yang meriah or tidak, tapi pemilik FB tu yang 
perlu meriah. ^_^
.
New Copywriting
1. Saya aktif 
Aktif yang macam mana? 
Aktif deliver special information. 
Bukan just info, tetapi special information. ^_^
Special information semata-mata tidak akan membuatkan orang suka nak datang berkali-kali. 
Tetapi always remember… 
Benda yang penting ialah “CARA u DELIVER” info tu yang penting.
.
Dalam kata yang lain cara u buat presentation itu yang penting. 
Business, Life & Art 
Kita manusia u know, kita sangat cepat detect spirit manusia lain. 
Ini kita lakukan tanpa sedar. 
.
Kalau masa u menulis. 
+ U xda love

+ U xda passion

+ U just nak bagi lepas

+ U just buat ala-kadar ..
.
Orang datang dekat wall u, scroll beberapa saat terus boleh detect. 
Ini boring! ^_^
.
U punya bisnes berkaitan dengan Coffee Booster. ^_^
Apa benda ni? 
Bila i datang, i tengok, tak best, so i xnk datang lagi. ^_^
.
U kena tahu bila manusia datang apa yang dia nak? 
Then u kena bagi apa yang dia nak tu. 
Kalau u pandai buat presentation, orang yang tak minat dengan coffee booster pun akan boleh jadi minat dengan wall u. 
.
+ I datang i tahu sejarah coffee. ^_^
+ I datang i tahu culture tentang coffee. 
+ Tanam dekat mana, jenis coffee, kualiti coffee. 
+ Apa khasiat, bila waktu yang sesuai nak minum. 
+ Negara mana pengeluar coffee. 
+ Apa culture yang tak minum teh, tapi coffee. 
+ Apa bisnes yang berkaitan dengan coffee. 
+ Dan 101 perkara daripada i tak tahu > i jadi tahu. ^_^
.
Benda ni yang i nak dekat wall tu. 
Bukan ayat jualan, bukan copywriting, bukan meriah, u famous ke, artist ke, banyak result ke, itu semua i tak nak tahu, xda kena mengena dengan hidup i. 
Benda yang i nak ialah info yang special. ^_^
.
U ada produk yang bagus, tapi sayang presentation u boring! 
U patut ubah apa yang u tulis dekat wall tu, baru wall u jadi lain. ^_^
Buat blog ok, sekali-sekali submit url. 
Sebab manusia sesekali nak tukar angin. ^_^
.
Ini bahagian external, ramai sangat orang ajar. 
Tapi part internal > tak ramai orang nampak perlunya di-powerkan. 
.
Kalau internal u = boring.
Benda ini akan ada leaking dia, penulisan u akan jadi boring. 
So, u kena jadikan life u best, fun, n special dahulu. 
Baru leaking dia akan terjadilah penulisan u jadi special. 
.
Macam mana nak buat? 
Penulisan Yang menarik Wang 
1. Saya aktif

2. Anda penting 

3. Beri dahulu (tanam benih wang)
.
1. Saya aktif
+ Gali lebih dalam 

+ Lakukan dengan penuh bersemangat 

+ Pancarkan berita-berita yang baik 
.
Untuk wall fb u aktif, u sendiri kena aktif. 
Aktif bukan bermaksud kena buat 1-3x post / day. 
Bukan juga kena post secara konsisten (ini just 3-4 bulan awal sahaja). 
.
Saya aktif maknanya, u perlu aktif gali lebih dalam tentang coffee bosster. 
Meaning u jadi macam Ensiklopedia. 
Maknanya bila orang nak tahu tentang coffee orang akan cari u. ^_^
.
Bila orang datang, u bukan sahaja deliver tentang coffee. 
Tetapi u deliver more than 15,000 people expected
U siap cerita tentang coffee + bosster. 
Dekat blog u boleh tahu benda ni, kira u jadi KING of Coffee. ^_^
.
Saya aktif juga bermaksud penulisan u penuh bersemangat. 
Barulah VIBRATION dia jadi lebih tinggi. 
Kita sudah belajar tentang macam mana nak menulis dengan higher energy. 
.
Ada buat latihan tak? ^_^
+ 70 artikel 

+ 1 artikel > 1,000 words. 
.
Latihan macam ni benih duit taw, kenapa u masih tak buat latihan? 
Its look like, bila orang bagi tahu cara how to make money. 
U kata, 
> “En. Artist, saya nak buat duit la, bukan nak belajar menulis”.. 
.
Saya tak nampak, kenapa perlu buat latihan. 
Saya tak nampak, kenapa perlu menulis 70,000 words. 
Disebabkan saya tak nampak, so saya buat keputusan xnak apply. 
And saya also rasa En. Artist ni mengarut jer… ^_^
.
I sebagai artist ^_^ dah cerita, siap tampal dekat blog. 
Tapi u tak apply. 
+ kalau wall tak meriah. 

+ kalau orang xnak datang berkali-kali dekat wall tu. 
Itu salah diri u sendiri. ^_^
Kita sudah deliver cara yang kita boleh confirm 99% benda menjadi. 
Kalau u sendiri tak nak bantu diri u, apa lagi yang kita boleh buat. 
Kita dah tunjuk pintu > siap buka lagi > kerja u just melangkah masuk. 
.
Saya aktif juga bermaksud, pancarkan berita-berita yang baik. 
Benda ni nampak macam lari tajuk right? 
.

 

Why does this friend suffer so much?
Well, she’s ALWAYS talking about her bad luck and her problems. She’s ALWAYS worried about the future. She’s ALWAYS concerned about how things are going to turn out.
.
Kenapa business lifestyle u suffer?
+ Sebab u always tulis emosi negatif dekat wall. 

+ Sebab u always klik bad emoticon negatif dekat wall. 
.
Ini PANTANG BESAR taw. ^_^
U orang bisnes, kalau u tulis in the long run bakal client akan lari. 
People dont like emosi negatif. ^_^
Why? 
Life aku pun sudah semak, bila datang dekat wall u, nak layan u punya semak lagi, so tak payah. ^_^
Baik cari En. Artist, at least dapat jugak motivasi + happy. ^_^
.
So, untuk wall u meriah, kena pancarkan berita-berita yang baik. 
Benda ni ada kaedah, saintifik, cara, method2 yang tertentu. 
.
Ini just intro / teaser ^_^ 
Tulis dalam buku nota, baru minda u jadi lebih canggih. 
Sebelum ni kita tulis, u perlu planting the seeds untuk make money. 
.

.
Penulisan Yang menarik Wang / newcopywriting / kaedah planting 
1. Saya aktif

2. Anda penting 

3. Beri dahulu (tanam benih wang)
.
1. Saya aktif
+ Gali lebih dalam 

+ Lakukan dengan penuh bersemangat 

+ Pancarkan berita-berita yang baik 
.
Sebelum kita tamat kuliah online, i sebgai artist ^_^ nak bagi kerja rumah. 
Tentang, 
> Pancarkan berita-berita yang baik 
> Tulis 70 berita baik yang u boleh kongsikan dekat wall. 
> Ikut niche masing-masing. ^_^
.
Contoh: Coffee bosster 
1 > Ini ada berita baik dalam dunia coffee. Negara brazil telah mula meningkatkan tanaman coffee pada tahun ini (tulis lebih spesifik dekat mana, berapa hektar). Last sekali u cakap, lepas ni kita boleh nikmati coffee dengan lebih kerap lagi pada waktu pagi hari. 
2 > Ini ada berita baik kepada peminat coffee. Penemuan saintifik telah membuktikan kebaikan minum coffee bla, bla, bla, so bila anda rajin minum coffee ada juga akan dapat manfaat yang sama. 
3 > Then u kaji kitab plak. ^_^ Coffee minuman sunnah, ini ada tulis dalam buku, penulis, sumber, bla, bla, bla, bla. So dapat pahala, kebaikan, happiness, diri akan rasa special.. 
.
So, u kena siapkan sampai 70 points.. 
Kalau u x siapkan latihan ni, meaning u mmg xda point. ^_^
Bila u xda point, orang datang wall x dapat point, dia xnak datang lagi. 
.
Sebab apa banyak peminat suka datang + melekat dekat sini? 
Sebab i sebagai artist ^_^ ada banyak point. ^_^
Bukan itu sahaja, i sebagai artist dah siapkan point untuk 1 tahun kehadapan. 
+ Lepas habis topik newcopywriting .. 
+ Kita ada cerita > Macam mana nak menjual dengan emosi. 
+ Lepas habis > kita ada cerita > Where is The Money. #WiTM 
+ Lepas habis > kita ada cerita > 7 cakura. ^_^
Aah… ini semua topik untuk 2017….  ^_^
.
Matematik Planting the seeds
+ Tahun 2017 ada 365 hari. ^_^
+ 365 – 70 = So, u kena cari lagi 295 point. ^_^
.
U agent right? 
Contact balik owner produk, minta semua testimoni yang ada. 
Dapatkan 70 kisah orang minum coffee. ^_^
Apa pengalaman mereka setelah minum coffee. ^_^
So, u sudah ada 140 points yang special. ^_^
.
Sekali sekala i nak tahu juga, mana dia costomer u yang happy tu? 
Then i lihat blog u… wahhh…  bersepah customer yang happy. ^_^
So, u sendiri sudah dapat point, tanpa usaha, just kopi + pasta. ^_^
.
The Art of War
Sebelum nak berperang sediakan point-point u dahulu. 
Baru orang berperang / struggle > U plak senang lenang bagi point. ^_^
Sebab u peminat artist, so u buat apa yang kita cadangkan. 
.
HARITH.CLOUD.BREAD sudah dapat point. ^_^
Sebab dia buat apa yang kita cadangkan. 
Dia sudah capat tag line yang special. 
The taste of HEAVEN. ^_^
.
Benda ni u baca ker? 
https://empirisesm.wordpress.com/2016/09/30/how-to-find-what-you-love/
.
Ada design profile yang special tak?
1. Branding 
+ Nama branding 

+ Nama pemilik branding 

+ Rule 20s / specialist

+ Client yang macam mana u cari? 
2. Logo 
3. Tag Line 
.
Kalau u tak design The Giver = u xda point. ^_^
Profile u sendiri pun sudah membosankan, no wonder wall u sangat bosan. 
Ini profile i as pemilik ESM. ^_^
+ Nama branding > Inche Hujan 

+ Nama pemilik branding > AH 

+ Rule 20s / specialist > 

+ Client yang macam mana u cari? 
2. Logo > Ecover ESM
3. Tag Line > Aura marketing ^_^
.
Rule 20s / specialist
+ Orang bisnes dah banyak beli ebook, join seminar, bertahun2 dalam dunia bisnes, tapi x jadi kan, meh sini kita talk. ^_^
Client yang macam mana i cari? 
+ Kita nak orang bisnes (En. Bob) yang sudah bertahun-tahun buat bisnes, tapi masih tak menjadi, tak buat banyak duit, also life dia malapetaka tak habis-habis, tak kisah fasal RM150, u jenis open, minat nak do something yang diff… 
+ We got soooooo many previous client yang happy you know. ^_^
+ Tapi.. kalau u nak berubah dalam masa 4-6 bulan, i tak boleh tolong, u kena cari orang lain. Nak short cut pun kena cari orang lain. ^_^
+ I akan suruh u ikut jalan jauh sangat. U kena buat blog, kumpul database, buat itu, ini, itu, ini, bla, bla, bla.. 
.
HARITH.CLOUD.BREAD i bagi consultant percuma taw. ^_^
Sebab dia rajin, dia buat apa yang kita cadangkan. 
I belum lagi suruh dia tulis macam mana nak buat ice cream sendiri tu. 
Siapa berminat nak buat sendiri ice cream dari rumah? 
So dia sudah dapat banyak no. tel / emails… 
.
Bila dia dapat banyak no tel, dia tak jual ice cream dekat u. 
Tapi dia jual ebook i dekat u. ^_^ so, dia dapat komisyen. ^_^
Eh! mesti la boleh, sebab ebook i kan special. U da lupa ker.. ^_^
Ebook Cikgu hajar pun ada jugak. ^_^
Ini nama dia part time, making money oline. ^_^
.
Apa terjadi 3-5-7 tahun lagi? 
+ Blog u jalan. 

+ U ada part time bisnes. 

+ Aset-aset-aset-aset u berkembang dengan banyak. 
Kalau u register blog wordpress TODAY, u juga akan jadi macam cikpuan ice cream. ^_^
U also akan dapat tag line yang special. 
So u sudah ada point. Orang datang dekat wall u, orang akan dapat point jugak, sebab u already ada point. ^_^

>penulisan En. Artis<

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s